We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping at Abposters.com?
Otkrijte najbolje ponude za ovaj tjedan: FILMSKI PLAKATI popust -45 % ×

Stvari koje niste znali o Quentin Tarantinu i njegovim filmovima

22. 09. 2019

Netko voli njegove duge pričljive filmove, a drugi ih mrze. Ali nema sumnje da je Quentin Tarantino jedan od najboljih redatelja našeg doba. Jednom davno u Holywood-u trenutno puni kina i nije ni čudo. Kombinacija Tarantino-Di CaprioPitt obečava gledatelju nezaboravno iskustvo. Dopustite da Vas podsjetimo na Tarantinove najbolje filmove i saznajte zanimljivosti iz života ovog nevjerovatnog redatelja!

REDATELJ JE DRUGA NAJBOLJA POZICIJA NA SVIJETU

Kad pitaš filmskog redatelja koji je nekad radio u videoteci o poslu u kojem je uživao najviše u životu, nekako i očekuješ da počne pričati kako uživa režirati svoje filmove. Ali ne i Tarantino, koji se još sa velikom ljubavi sjeća godina kad je radio kao vratar u kinu za odrasle (prikazuju samo “filmove za odrasle”) te je rekao da je to bio najbolji posao na svijetu! Srećom, Tarantino uživa dovoljno u pisanju screnarija i režiranju, da smo već vidjeli njegov 9-ti film ove godine.

STRELOVITI START

Iako je snimio svoj prvi film 1987, postao je poznat tek pet godina kasnije, zahvaljujući filmu Reservoir Dogs. Dvije godine kasnije režira svoj vjerovatno najbolji i najpoznatiji film Pakleni Šund. U svojim filmovima je otkrio mnoge glumce, kao danas veoma poznatu i priznatu glumicu Uma Thurman, koja je glumila ženu mafijaša Mia Wallace u Paklenom Šundu. Nankon više od 10 godina kasnije, Tarantino ju je opet angažirao, ali ovaj put u filmovima Kill Bill i Kill Bill vol.2. Travolta je okljevao za ulogu u Paklenom Šundu, ali srećom pristao je glumiti. U orginalu, Tarantino je pisao ulogu za glumca Michael Madsen, koji je trebao glumiti u filmu, ali je odustao od snimanja 2 tjedna prije samog početka. Ali kasnije je glumio u Kill Bill-u i Mrska osmorka. Bruce Willis i Samuel L. Jackson, jedni od najangažiranijih Tarantino glumaca su se, također, pojavili u Paklenom Šundu. Žestoki revolveraši su omiljene Jacksonove uloge.

ZANIMLJIVE FILMSKE ČINJENICE

Ako ste vidjeli Tarantinov prvi poznati film Reservoir Dogs, možda ste pomislili da je ime malo čudno (iako je i Pakleni Šund). Postoje mnogo priča o samom nastanku imena ovog filma, ali samo Tarantino zna koja je istinita, naravno. Kažu da je rekao svojim ulagačima da Reservoir Dog je francuski gangsterski sleng za izdajicu. E to nije točno. Često je rečeno da je Tarantino bio inspiriran filmom Au revoir les enfants i Straw Dogs i nekako je povezao njihova imena. Kako je au revoir postalo reservoir? Film Au revoir les Enfants je navodno bio preopručen Tarantinu od strane njegove tadašnje djevojke i Tarantino je pogrešno čuo “reservoir” umjesto “au revoir”. I tako nekako došao na ideju za naziv svog prvog poznatog filma. Ili je možda bilo totalno drugačije. Možda će napraviti flim o tome jednog dana.

OMILJENI GLMUCI

Već smo spomenuli da su neki glumci glumili u više od jednog Tarantino filma. Tim Roth, na primjer, je glumio u Reservoir Dogs, Pakleni Šund i Mrska Osmorka. Leonardo Di Capria smo do sad mogli vidjeti u Odbjegli Django, gdje su ga rasističke izjave užasavale i možemo ga vidjeti u Jednom davno u Holywood-u. Ali Tarantino ga je htio još i ranije. Jeste li znali da je Leonardo Di Caprio trebao glumiti ulogu SS colonel Hans Landa u Nemilosrdni gadovi? Ovu ulogu, je ipak dobio njegov kolega iz Django, Christoph Waltz. Ako brojite ukupne uloge u Tarantino filmovima, očigledan pobjednik je Samuel L. Jackson. Njega možete vidjeti u filmovima Pakleni Šund, Odbjegli Django, Mrska osmorka, ali da li znate da je također glumio i u Jackie Brown i Kill Bill? I ako mislite da ga je Tarantino izostavio iz Nemilosrdnih gadova, varate se. Ne možemo vidjeti Jacksona u filmu, ali zato možemo čuti njegov karizmatični glas.

JESTE LI ZNALI DA…

  1. Kultni film Pakleni Šund je napravljen od sedam dijelova koji ne idu kronološki, ali u teoriji možete sami sastaviti film kronološki. Ako Vas zanima ovaj eksperiment, pratite ovaj infographic.
  2. Neke dijelove Paklenog Šunda je režirao Robert Rodriguez. Za uzvrat, Tarantino je učestvovao u režiranju Sin city.
  3. Jamie Foxx je glumio u Odbjegli Django sa svojim konjem
  4. Leonardo Di Caprio je imao veliki moralni problem sa snimanjem scene gdje je morao govoriti neke veoma rasističke rečenice. Na kraju je uspio uz pomoć Samul L. Jacksona. On ga je odveo sa strane i malo ga ohrabrio, “Ej, jeba… ovo je još jedan sasvim normalan utorak za nas! Ajmo!”
  5. Jednom davno u Holywood-u je Tarantinov 9-ti autorski film, sljedeći bi bio Kill Bill vol. 3.

PAKLENI ŠUND KOLEKCIJA POSTERA

Izvori: mentalfloss.com , visual.ly  , triplem.com.au

Autor: Katka

 

 Europosteri – Stvaram svoj svijet

Od 1999. Europosteri su jedna od najvećih web trgovina plakata, zidnih grafika i darova s licenciranom robom u Češkoj i cijeloj Europi. Nudimo ogroman izbor plakata iz filmove, igara ili sportova svih veličina, kao i široku paletu originalnih poklona za istinske ljubitelje Ratova zvijezda, Harryja Pottera, stripova ili cijele obitelji Warner Bros. Znamo da su šalice, figurice, puzzle i odjeća najbolji poklon za sve, bez obzira na dob i interes. Ali ako ste ljubitelj dizajna interijera, onda ste i Vi na pravom mjestu! Svakodnevno ispisujemo zidne tapete, ilustracije, fotografije i umjetničke reprodukcije i šaljemo ih u više od 25 zemalja kako bi naši kupci bili zadovoljni.


1 EUR = 7.53450 HRK

 

© 1999 – 2022 Europosteri. Sva prava pridržana.

Top