We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping at Abposters.com?
-20 % na odabrane zidne proizvode OSVOJITE KOD ZA POPUST

Kako ući u svijet replika i skupljača figurica

05. 01. 2022

Svi imamo taj jedan film čije smo sve reklamne artikle koji se mogu pronaći kupili. Što kažete na to da odete korak dalje i nabavite figuricu svog omiljenog lika? U ovom blogu naći ćete sve što će Vam pomoći da odlučite – koja je razlika u materijalima, kako se brinuti o svojim figuricama i koja je točno razlika između akcijske figurice i kolekcionarske figurice. Počnimo!

Materijali

Prilikom pregledavanja naše kolekcije figurica možete primijetiti različite materijale. Pogledajmo ih.

 • ABS, koji je ukratko akrilonitril butadien stiren, je najčešće korišten čvrsti termoplastični polimer. Glavna prednost ovog materijala je otpornost na mehanička oštećenja. Također, omogućuje proizvođačima da prikažu najteže detalje na figurici. I svaki komad je originalan jer je izrađen iz kalupa, tako da se konačni proizvod može razlikovati ovisno o manipulaciji  proizvodom.
 • PVC je termoplastični polimer, jedna od najčešće korištenih plastika, osobito zbog svoje svestranosti. Velika prednost je fleksibilnost, ali i žilavost koja se može prilagoditi tako da ima određeni oblik. Možete ga vidjeti i sami na našoj stranici, imamo držače telefona i joysticka iz PVC-a u kategoriji Cable Guy.
 • Vinil su, zapravo, PVC čestice koje se miješaju s tekućim omekšivačem na temelju konačnog izgleda. Za razliku od drugih materijala, vinil je lakši i manje je vjerojatno da će se slomiti. Može biti vrlo detaljan, ovisno o procesu oblikovanja.
 • POM je materijal koji se najviše koristi za pregibe. Ovaj materijal je razlog što su ti dijelovi čvrsti i otporni na habanje.
 • Poliston je mješavina tekuće smole i mješavine kamena u prahu, zahvaljujući tome, figurice su čvršće i otpornije. Prikazuje mnogo izvornih kiparskih detalja zbog čega je tako popularan u kolekcionarskim predmetima. Zapravo, možete se i sami uvjeriti kategoriji Kolekcionarske figurice i pogledati sve detalje.
 • Smola je tekući uretan koji ispunjava svaku pukotinu u kalupu koji, zapravo, stvara savršenu repliku originala. Smola je fleksibilna i krhkija ovisno o debljini. Ovaj materijal je u osnovi najčešće korišten u našim kategorijama Fantazijske & sci-fi figurice i Čarobni štapići.

Fiberglas (stakloplastika) je čvrst, čvrst i fleksibilan materijal koji se može oblikovati u teške oblike i još uvijek ostaje prilično lagan.

Što je bolje, smola ili PVC?

Na temelju činjenice da su figurice izrađene iz fleksibilnog kalupa, proizvodi od smole ne trebaju toliko rezova kao oni od PVC-a. Smola je također teža od PVC-a i izgleda realističnije. Pakiranje za figuricu od smole mora biti dobro izolirano od udaraca, inače proizvod može napuknuti ili se slomiti.

Kolekcionarske figurice i akcijske figurice

U čemu je razlika? To zapravo ovisi o tome ima li figurica zglobove. One koji imaju zglobove i mogu se postaviti u mnogo različitih položaja nazivaju se akcijske figure. Zahvaljujući tome, možete napraviti vlastitu repliku scene. Figurice koje nemaju zglobove su kolekcionarske.

Zašto se moram brinuti o svojim figuricama?

Materijali, od kojih su izrađene akcijske figurice, nisu neuništivi i mogu pokazivati znakove starenja. Boja se može okrhnuti ili izgrebati, plastika može promijeniti boju i može skupljati prašinu ili prljavštinu. Ovdje možete pročitati sve o tome što može oštetiti figuricu:

 • Izravna sunčeva svjetlost. Previše izravnog sunčevog svjetla može uzrokovati blijeđenje i mrlje.
 • Toplina. Intenzivna toplina, obično uzrokovana izravnim sunčevim svjetlom, može uzrokovati omekšavanje i deformaciju plastike.
 • Vlažnost. Mnogo vlage može uzrokovati ljuštenje boje, također može uzrokovati skidanje naljepnica i popuštanje zglobova. To može biti uzrok tome da figurice ne mogu dobro držati položaje.

Kako se brinuti o svojim figuricama?

Evo nekoliko jednostavnih koraka koji Vam mogu pomoći da Vaša kolekcija ostane u netaknutom stanju. Sjajno je naviknuti se na redovito održavanje, na primjer uzmite jedan dan u mjesecu kako biste se brinuli o svojim kolekcionarskim predmetima. I to ne samo za čišćenje nego iskoristite dan da se i igrate s njima.

Korisni savjeti:

 • Držite svoje figure na mjestu bez izravnog sunčevog svjetla. Ako su izloženi na polici, osigurajte da budu što dalje od prozora.
 • Držite svoje figure izložene ili smještene u prostoriji s ugodnom sobnom temperaturom. Ne stavljajte figurice tamo gdje ima prekomjerne topline ili vlage poput garaže, podruma ili potkrovlja. Nitko ne želi imati rastopljenu ili smanjenu kolekciju!
 • Ako figurice stavljate u kutije, koristite čvrste plastične s poklopcem koji čvrsto prianjaju kako biste spriječili prodor vlage. Također, razmislite o stavljanju svake figurice u plastičnu vrećicu prije nego što ih stavite u kutiju. Kartonske kutije nisu idealne za skladištenje jer puštaju toplinu i vlagu. Također, često sadrže kiseline koje mogu oštetiti plastiku i boju.
 • Pažljivo rukovanje figuricama može spriječiti taloženje prljavštine i prašine. Ako se zaprljaju, većina figurica može se očistiti tako da ih navlažite s toplom sapunicom i nježno ih očistite četkicom za zube mekih dlaka.

Ovdje izaberite među našim figuricamaEuroposteriStvaram svoj svijet

Od 1999. Europosteri su jedna od najvećih web trgovina plakata, zidnih grafika i darova s licenciranom robom u Češkoj i cijeloj Europi. Nudimo ogroman izbor plakata iz filmove, igara ili sportova svih veličina, kao i široku paletu originalnih poklona za istinske ljubitelje Ratova zvijezda, Harryja Pottera, stripova ili cijele obitelji Warner Bros. Znamo da su šalice, figurice, puzzle i odjeća najbolji poklon za sve, bez obzira na dob i interes. Ali ako ste ljubitelj dizajna interijera, onda ste i Vi na pravom mjestu! Svakodnevno ispisujemo zidne tapete, ilustracije, fotografije i umjetničke reprodukcije i šaljemo ih u više od 25 zemalja kako bi naši kupci bili zadovoljni.


© 1999–2024 Europosters. Sva prava pridržana.

Top