We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping at Abposters.com?
-20 % na odabrane zidne proizvode OSVOJITE KOD ZA POPUST

Frida Kahlo – simbol Meksika i feminizma

30. 09. 2020

Viva la Frida! Malo je žena uspjelo kao slikar u posljednjem stoljeću, kada je svijet još uvijek pripadao uglavnom muškarcima. Malo je žena uspjelo postati simbolom svoje zemlje i feminističkog pokreta u isto vrijeme. Frida Kahlo sigurno nije bila obična žena svog slavnog muža. Bila je samostalna, slobodna osobnost – praktički crna ovca u svoje vrijeme. Nažalost, njeno životno putovanje nije bilo predugo i bila je puna boli i borbe s nepovoljnom sudbinom, ali to je ipak utjecalo na milijune ljudi po cijelom planetu. Pročitajte o životu meksičkog slikara koji intervenira u trenutnim trendovima!

“Nije me briga što svijet misli. Rođena sam kao kučka, rođena sam kao slikar, rođena sam sje*. Ali bila sam sretna na svoj način.”

Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón rođena je u predgrađu Meksiko Cityja 6. srpnja 1907., meksičkom fotografu Guillermu Kahlu i njegovoj ženi Matildi kao trećem djetetu za redom. Dok joj je otac došao iz obitelji s njemačkim korijenima, majka joj je bila rođena u Americi. Frida se zbog toga osjećala kao posrednika između europske i meksičke kulture, što je utjecalo na njezin kasniji rad.


“Na kraju dana možemo izdržati mnogo više nego što mislimo da možemo.”

Nesretna sudbina pogodila ju je u ranoj dobi – U dobi od 6 godina pretrpjela je dječju paralizu, što je rezultiralo doživotnim šepanjem i različitim veličinama nogu, koje je Frida pokrivala pod dugim suknjama. Kada je imala 18 godina, zadobila je teške ozljede u autobusnoj nesreći u sanatoriju, gdje je putovala na rehabilitaciju s posljedicama dječje paralize. Podvrgavala se nekoliko operacija, ali je nažalost trpjela nepodnošljivu bol do kraja života.

Do te nesreće, međutim, Fridin se život dobro razvio – posvetila se sportu i proučavanju medicine. U to vrijeme bila je jedna od 35 djevojaka prihvaćenih za studij na prestižnom Preparatory (tamo je studiralo 2000 dječaka!). No, već u školi se izdvajala od drugih – osnovala je tajnu grupu Kachuchas i njeno ponašanje je često opisivano – u kontekstu svog vremena – kao nečuveno. U Preparatory-u upoznala je i budućeg supruga – poznatog slikara Diega Riveru, koji je ovdje radio 1921-23. na slici “Stvaranje”.

“Stopala, za šta mi trebaju ako imam krila za letjeti.”

Ali onda je 1925. došlo do fatalne nesreće u kojoj je Frida pretrpjela trostruki prijelom kralježnice, prijelom ključne kosti, rebra, zdjelice, jedanaest prijeloma u desnoj nozi, iščašeno rame, a štoviše, njen želudac i maternica probodeni su željeznom ogradom. Posljedice ove nesreće pratile su je do kraja života. Nikada nije mogla imati djecu zbog ovih ozljeda, što joj je bila velika želja. Nakon nesreće prošla je nekoliko operacija i provela više od godinu dana u bolničkom krevetu. Tada je zamolila oca da donese boje i četke u bolnicu. Prilagodili su joj krevet kako bi mogla ležati na boku i pričvrstiti ogledalo za krevet kako bi se mogla vidjeti. U to vrijeme Frida je počela slikati autoportrete koji su bili tipični za nju. Tijekom života naslikala je ukupno 55.

Rad Fride Kahlo često se smatra naivnim ili nestvarnim, no sama slikarka se smatrala više realistom. “Ne slikam snove ili noćne more, slikam vlastitu stvarnost”, rekla je. Budući da je njena vlastita stvarnost dugo vremena bila ona i njen unutarnji svijet, uglavnom se slikala. “Slikam se jer provodim puno vremena sa sobom, a moje lice je motiv koji najbolje znam.” Njezini drugi omiljeni motivi uključivali su cvijeće koje je naslikala “tako da nikada ne umru”.

“Dogodile su se dvije velike nesreće u mom životu. Jedan je bio vlak, drugi Diego. Diego je bio daleko najgori.”

Nakon što je napustila bolnicu, Frida se vratila u školu na neko vrijeme. Svoje slike donijela je slikaru Diegu Riveri, koji je bio impresioniran njezinim autoportretima. Ali nisu mu se toliko svidjela njena druga djela, pa joj je savjetovao da nastavi slikati na njen način i da na njega nitko ne utječe. Postali su prijatelji, a s Riverom se kasnije i vjenčala. Zahvaljujući njihovom braku, Frida se pridružila Komunističkoj partiji i započela karijeru aktivistice za prava žena. S Riverom se čak i preselila u SAD na neko vrijeme, gdje je počela shvaćati velike nacionalne razlike i počela se vračati svojim meksičkim korjenima i slikati slike inspirirane lokalnom narodnom umjetnošću. Počela je skupljati antikvitete i svakodnevno nosila nacionalne kostime. Godine 1939. čak je izlagala sliku u Louvreu u Parizu na izložbi inspiriranoj Meksikom, gdje je postala senzacija. 1940-ih je već imala vlastite izložbe, uglavnom kod kuće.

Što se njezine veze s Riverom tiče, bili su legendarni boemski par. Oboje su bili slikari – on je u početku bio slavniji (ali je bio 20 godina stariji), oba oduševljena komunista. Godine 1939. čak su ugostili ruskog komunističkog predstavnika Trotskog, s kim je Frida imala aferu. Ukratko, Frida je bila vrlo slobodna žena koja je činila što je htjela – pušila je, pila, bila otvoreno biseksualna, a bila je poznata po “začinjenom” jeziku i po tome što je svojim gostima voljela pjevati opscene pjesme. Unatoč velikoj fizičkoj i mentalnoj patnji, uspjela je uživati u životu u potpunosti i na svoj način, čime je utjecala na buduće ženske generacije.

“Nadam se da je odlazak radostan i nadam se da se nikad neću vratiti.”

Frida Kahlo umrla je 1954. u dobi od 47 godina kao posljedica upale pluća, ali se kaže da je pravi razlog njezine smrti možda bio predoziranje drogom. Alkohol i droga joj definitivno nisu bili stranci. “Pila sam jer sam htjela utopiti svoju tugu, ali sada su te proklete stvari naučile plivati.” Ali nitko nikada nije istraživao pravi uzrok njene smrti. Iako je Kahlo u svom dnevniku izrazila želju da se nikada ne želi vratiti na ovaj svijet, nikada zapravo nije nestala iz njega. Njena životna priča je toliko fascinantna da su mnoge stvari stvorene da je očaraju. Primjerice, 2002. godine u filmu Frida prikazuje je meksička glumica Salma Hayek. U našoj e-trgovini možete kupiti kućne ukrase i pribor sa ovom nevjerojatno snažnom ženom koja je proslavila život. Viva la vida – tako se zvala njezina posljednja slika. A mi kažemo – Viva la Frida! Neka nas tvoja hrabrost da živiš na svoj način inspirira sve!

KOLEKCIJA FRIDA KAHLO

Autor: Katka

Frida Kahlo citatiEuroposteriStvaram svoj svijet

Od 1999. Europosteri su jedna od najvećih web trgovina plakata, zidnih grafika i darova s licenciranom robom u Češkoj i cijeloj Europi. Nudimo ogroman izbor plakata iz filmove, igara ili sportova svih veličina, kao i široku paletu originalnih poklona za istinske ljubitelje Ratova zvijezda, Harryja Pottera, stripova ili cijele obitelji Warner Bros. Znamo da su šalice, figurice, puzzle i odjeća najbolji poklon za sve, bez obzira na dob i interes. Ali ako ste ljubitelj dizajna interijera, onda ste i Vi na pravom mjestu! Svakodnevno ispisujemo zidne tapete, ilustracije, fotografije i umjetničke reprodukcije i šaljemo ih u više od 25 zemalja kako bi naši kupci bili zadovoljni.


© 1999–2024 Europosters. Sva prava pridržana.

Top