We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping on Abposters.com?
OTKRIJTE najbolje PONUDE za ovaj tjedan: ZEMLJOVIDI popust 20 % ×

5 činjenica: Claude Monet

23. 05. 2018

 Claude Monet je proslavljeni franckuski pionir impresionizma, stil umjetnosti koji predstavlja stvarnost i običan život sa izražajnim pokretom četkica i igrom svjetla i sjena.

Djela ovog revolucionara su među najskupljim i najcijenjenijim na svijetu; pogotovo njegova djela poput vodenih ljiljana i polja makova. Nažalost, Claude Monet i njegov život koji je zanimljiv i izuzetan a ujedno nepoznat mnogima; a upravo iz tog razloga podijeliti ćemo sa vama 5 činjenica o ocu impresionizma.

1. Frustracija ga je natjerala da skoči u rijeku Sienu

Svi studenti i učenici se mogu složiti da vas edukacijski sustav može dovesti do trenutka kada se jednostavno poželite baciti pod nadolazeći automobil. Tako da, naš dragi Monet nije bio iznimka. Dok je pohađao Académie, renomiranu školu umjetnosti u Francuskoj, Claude se nije mogao nositi sa standardiziranom i nimalo inspirativinim metodama kojima su se služili profesori i predavači .

Njegovi pokušaji da predstavi svoje radove na  Académie nisu urodili plodom i loša obiteljska financijska situacija ga je odvukla u depresiju. Njegovo riješenje? 1868. godine, bacio se sa mosta u rijeku Sienu. Srećom slikar je preživio svoj skok u parišku rijeku i ovjekovječio je mjesto njegove moguće pogibije na raznim radovima.

 2. Priča o suprugama

Prva supruga Claudea Monet-a, Camille Doncieux je bila motiv i inspiracija na njegovim brojnim radovima, npr. Žena sa Suncobranom.

Nakon što su dobili drugog sina, Camille je dijagnosticirana tuberkuloza i rak maternice, što je okončalo njen život u mladoj dobi od 32 godine.

Slika koju je Monet nacrtao, posmrtna postelja od Camille; smatra se jednim od najemocionalnijih

njegovih radova. Nakon što mu je supruga preminula, Claude je oženio Alice Hoschedé, udovicu sa šestoro djece koja je bila krajnje ljubomorna na njegovu preminulu suprugu dok su bili skupa.

(Zanimljiva činjenica: Sin od Claudea Monet-a je nakon nekog vremena oženio svoju polusestru, kćerku od  Alice Hoschedé)

3. Bitka sa gubitkom vida

1912. godine, Monetu je dijagnosticirana mrena na oku, stanje koje uzrokuje zamućenje vida i drastično smanjuje vid. Tako ga je njegov oštećen vid doveo do stanja da je imao ograničenu mogućnost vidljivog spektra boja i njegovi radovi su dobili naglaske na crvenu boju. Usprkos njegovom službenom proglašenju 1922. godine da je slijep, njegov briljantan um ga nije napustio u sposobnosti da se i dalje stvara slikanjem. Monet je nastavio stvarati djela sa ogromnim detaljima, donekle mutna; jer je pamtio lokacije svojih slika. Donekle, neki kritičari tvrde da je njegov zaštitni znak slikanja u impresionizmu više potekao od gubitka vida nego od njegovog umjetničkog talenta.

4. Monet se nalazi na slikama od Renoira

Tokom provedenog ljeta u Pariškom predgrađu Argenteuil, 1873. godine posjetio ga je njegov prijatelj i slikar Pierre-Auguste Renoir. Umjetnici su zajedno provodili puno vremena na otvorenom, slikajući skupa dok ih je povezivala zajednička mržnja prema Académie. Dok je Monet slikao cvijeće u svom vrtu, Renoir je odlučio da stvori sliku svog prijatelja tokom njegovih omiljenih i zabavnih aktivnost. Renoirov iskreni stil slikanja mu je dopustio da taj rad nazove jednostavno, Monet Slika u Svom Vrtu u Argenteuilu.

5. Vodeni ljiljani

Monetova opsjednutost sa ‘ Nymphaeaceae‘ tj. vodenim ljiljanima ga je dovela to toga da stvori više od 250 radova ulja na platnu tog delikatnog cvijeta i biljke tokom svojih posljednjih trideset godina živtoa.  Kad bi god uzeo pauzu od fotografiranja svog najdražeg cvijeta, svoje slobodno vrijeme bi proveo uređujući svoj vrt, što mu je uvelike pomoglo da pronađe inspiraciju za svoja dijela.

Serija radova, ‘Vodeni ljiljani’ je okaraterizirana kao ‘Sikstinska kapela Impresionizma’ i kao takvi su izloženi u brojnim muzejima diljem svijeta.

Monet je ostvatio uspjeh tek pred kraj svog života; i nažalost njegova se popularnost srozala poslije njegove smrti. Ali, njegov utjecaj na umjetničkoj sceni je bio toliko jak, da mu je popularnost stalno rasla koja traje i do danas.

VIŠE O  CLAUDE MONET

 

Autor: AylinDecorate your life!

Od 1999. godine, Europosteri su postali jedan od najboljih prodavača plakata, zidnih murala i zidne umjetnosti. Trenutno surađujemo s umjetnicima, fotografima i grafičkim dizajnerima iz cijele Europe. U našoj ponudi možete pronaći najljepše poznate slike, kao i potpuno nova umjetnička djela suvremenih umjetnika. Rado ćemo isprintati vaše fotografije, a na vaš zahtjev stavit ćemo vaše otiske u okvire visoke kvalitete. Mi stvarno volimo dizajn interijera međutim, ne zaboravljamo gekove i ljubitelje glazbe za koje stalno širimo našu ponudu postera, šalica, majica, kolekcionarskih figurica i drugih licenciranih proizvoda i poklona.


Kontakt:

E-mail: info@europosters.eu

Tel.: +420 777 33 44 55 (samo na engleskom)

Ponedjeljak – Petak ǀ 7:00 – 15:00

 

© 1999 – 2020, Europosteri. Sva prava pridržana.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo osigurali da na našoj mrežnoj stranici imate najbolje iskustvo. Više podataka Slažem se ×
Top